Някои от нас просто имат твърде много за правене, дали работите вкъщи, или взимате работата си вкъщи, което, нека бъдем честни, доста често ни се налага. Tочно в тази среда Вие често няма да имате пълноценен сън. Това кара ни кара да искаме, все повече и повече, да не ни се налага да спим. Аз съм от тези хора, защото, повярвайте ми, много бих искал да направя повече от това което съм. Но това не се отнася само за работата, някои хора просто не харесват да спят и някои хора се боят от тъмното. 


Здравейте дами и господа, аз съм Сатсура и днес си задавам въпроса „Какво става когато не спим?“
Сумнамбули, всички сме били, всички сме стояли твърде дълго отколкото е трябвало да стоим и както казах заради различни причини. Уморяваш се и ти го знаеш, но това е нормална умора, защото аз се уморявам някъде около 11 вечерта, точно тогава тялото ми казва „Братле не трябва да стоиш до толкова късно“ и разбира се, аз продължавам да стоя още няколко часа.
Какво би станало ако бях стоял още дванадесет часа? – Ами като цяло има доста информация за това!
Знам интернета е прекрасен нали? 
Ако сте будували 24 часа, да кажем, че не сте спали от 6 сутринта до 6 сутринта, Вие всъщност започвате да виждате някои интересни промени, в смисъла на това какво прави тялото Ви. Вслушвайки се към „International Journal Occupation Medicine and Environmental Health“ ,пробвайте да го кажете 3 пъти по-бързо, ако не сте спали 24 часа това може да се сравни с това да имате 1,1 промила алкохол в кръвта Ви, знам че това не звучи все едно е много, но повечето хора дори не знаят за нивото на алкохола колкото знаят за броя на питиетата и ако съдим по правилата за движение, ако тежите над 70 килограма това би могло да се сравни с това, че сте изпили 5 шота, за да имате същото ниво на алкохол в кръвта.
Така че ако сте будували цяла нощи подред и хората Ви питат 
– С кво се смаза така? 
– Шмъркаш ли нещо? 
– Това ли правиш? 
– Може ли малко? 
Вие не сте наистина в някаква застрашаваща живота Ви ситуация, така че не се тревожете ако сте били цяла нощ будни, имам предвид, че не е и добра ситуация, ако предположат, че сте пили алкохол, защото когнетивното увреждане на действията които сте направили за тези 25 часа се равнява на това да сте пили алкохол, не е добре, но няма да видите някакви силни последствия от това, по скоро ще гледате нещо докато сте на работа, или ще се държите като идиот пред някой пред който бихте направили това само ако бяхте спали, но все пак това спира след 36-ия час. 
Скот Кели, интернет персоналност, е 10 годишен ветеран, и е написал доста за това, какво е да будуваш повече от 24 часа в Афганистан и Ирак, функционирайки на нещо като автопилот след 36-те часа.
Той получаваше доста силни главоболия, както и дехидротация, дори е имал чувството, че ще изгуби мотивация, разбира се след като е военен, не е имал голям избор , но все пак правейки това което не те мотивира е доста неприятно.
Същото изследване което назовах преди малко, го потвърждава, Вашите когнетивни сили стават все по-зле и по-зле, те нямат точен еквивалент на алкохол в кръвта, това е просто лошо, доста по лошо от това да стоиш 24 часа, тези 12 часа правят доста голяма разлика.

Отгоре на всичко това, когато сте будни толкова дълго, започвате да имате големи нива на възпаление във вашия кръвен поток и ако често стоите будни по толкова време може лесно да доведе до сърдечносъдово заболяване и голямо кръвно налягане. Дори няма да говоря за хормоните Ви, които много засягат това, колко часа сте будни и могат да Ви направят емоционално нестабилни, така че да бъдете посред хора които харесвате, може да не е добра идея, защото ако сте будни толкова време може да бъдете доста несправедливи към тях и да не си спомняте нищо за това и когато се наспите и те са зли на вас, а вие сте: Ааа? 
На 48-ят час, тялото започва да компенсира, като изключва нещо което се нарича микросън, микросън е нещо като дрямка, знам че нито еднa от тези фрази не ви звучи застрашаващо и самите епизоди в които тези действия се случват са не повече от 2 секунди, може да сте малко дезориентирани след това, но като цяло микросънят няма да Ви навреди.
Но ако реално погледнем нещата, вашето тяло на този момент просто не може да се справи с това да бъде будно, точно това причинявате на тялото си и то си компенсира с това. Сега както казах епизодите не са толкова опасни, но ако го правите нещо по време на това, може да бъде.
Да предположим, че карате кола, след като сте били будни пълни два дена, има много стени, други коли и ако заспите за повече от 2 секунди, кой знае може да ударите нещо или някого.
На 72-ия час, което е наистина много, което разбира се, не е добре, при положение, че 36 часа са достатъчни да Ви навредят. 72 са точно двойно на това, това са 3 дена и Вие може да започнете да халюцинирате, истински халюцинации, като например, човек който е на ЛСД. Това може да е страшно, объркано, странно и разбира се, не нормално и както вече предположихте не се препоръчва да се седи буден до такава степен, сигурен съм, че това не Ви шокира по никакъв начин, само казвам, че има такива хора, които си имат причините, защото на всеки човек живота е различен и всички трябва да правят това което е нужно за да оцелеят.
Човече аз просто дори не мога да си представя, да стоя буден 72 часа, това не звучи добре. Моторните функции, разговорите все едно не съществуват, 

- Сатси нали помниш как ме покани на среща и аз ти казах не?
- Не...
- Е размислих, къде би искал да отидем в петък?
- дшаиайгшиафгшоашиоа.

Вие сте все едно друго същество и всичко това е заради липсата на сън, и безсънието не винаги е избор, много хора имат сънна апнея, инсомния, кошмари, някои хора са сумнамбули и това като цяло доста пречи на съня Ви, особено когато има силни шумове.
Има и други хора които, просто живеят с човек който хърка много, много, много силно. Какъвто и да е проблема, дали е Ваш избор , или някакви обстоятелства, моля направете всичко възможно да спите добре и да изглеждам все едно съм някакъв адвокат на съня, което ми харесва, Сатси АДВОКАТ НА СЪНЯ, да харесва ми.

Какво става след като не спите?
Ами първоначално нищо, поне нищо освен да се уморявате, после обаче тялото Ви се превръяа в кошмар, и като цяло ако може да не се лишавате от съня си, моля направете го.
Сигурен съм, че сте преживявали нещо подобно или просто сте играли до късно, бих искал да видя вашите истории долу в коментариите.
Както винаги с Ваш беше Сатсура и ще се видим в следващото ми видео.

Източник : https://www.kaldata.com/